Koskull - Friherrlig - Nr. 184
Ätten som tillhör den urgamla livländska adeln har tyskt ursprung och sannolikt samma härstamning som ätten von der Pahlen med vilken den för samma stamvapen. Den framträder tidigast 1302 i Dickelns socken i Livland med riddaren Andreas de Coskul och förgrenade sig till Kurland och Estland och även till Finland och Tyskland. De i Sverige introducerade grenarna härstammar från Brant Koskull (död före 1487). Hans ättling i femte led var Otto Johan Koskull (död före 1685) till Lemsküll, av huset Kulsdorf.
Dennes son, generalmajoren av Kavalleriet och översten och chefen för Östgöta regemente till häst sedermera generallöjtnanten och landshövdingen i Kronobergs län, Otto Johan Koskull (1680–1728), som 1696 gått i svensk tjänst, upphöjdes i friherrlig värdighet 1720 2/3 i Stockholm av drottning Ulrika Eleonora. Han introducerades samma år under nr 184. Ätten har gemensamt ursprung med utdöda adliga ätten Koskull nr 248 och utdöda friherrliga ätten Koskull nr 160.
Friherrebrevet i original i privat ägo.
Blasonering
”… En Skiöld fördeld uti Fyra Fält och mitt uppå fördelningen dess förra Adelige Stam Wapn, hvilcket efter konsten förbättrat, består af en blå Skiöld med tre Gyllende Blader uti vändandes Spitsen neder åt. Men af sielfva Friherrliga Skiöllden är det första Fältet af Sillfver, hvaruti står ett rödt Torn som åfvan till å högre Sidan hafver en fyrkantig öpning, hvarutur sträcker sig öfre delen af ett blått Leijon, Det andra Fältet är af blå färg som visar uti sig tvenne igenom en Gyllende Krona i korsvis trädde försillfvrade Estandarer, varandes hvardera af Estandarerne zirade med en röd Grip; Det tredje Fältet är i alt likt med det andra, och det fjerde med det första. Åfvan på Skiöllden stå tvenne öpna Tornerhielmar, med en Friherrlig Krona emellan och en på hvardera hielmen, utur den högre hielm kronan sträcka sig tre säf eller rörkärfvar emellan fyra Påfågle fiädrar och uppå den vänstra sees tvenne korsvis ställte bara Wärjor. Löfvärcket är af Gull, silfver, blått och Rödt alldeles som detta wapn härhos på andra sidan afmålat finnes.”
Sköldebrevsavskrifter, RHA, 11A:026.
Transkription: Göran Mörner, 2020-07-28.