Silfverhielm - Friherrlig - Nr. 159
Utgrenad ur adliga ätten Silfverhielm nr 93, se dito.
Generalmajoren av kavalleriet sedermera fältmarskalken Jöran Silfwerhielm (1681–1737), upphöjdes i friherrlig värdighet 1719 30/4 i Palatset i Stockholm av Drottning Ulrika Eleonora, och introducerades 1720 under nr 159.
Ätten utgick på svärdssidan i Sverige 1819 10/9.
Huvudmannagrenen hade emellertid immatrikulerats på Finlands Riddarhus 1818 30/1 med namnet Silfverhjelm under nr 7 bland friherrar, men utgick på svärdssidan 1978 9/5 och på spinnsidan 2006 17/1 samt på änkespinnsidan 2010 4/1.
Beträffande personbestånd i Finland se Finlands Adelskalender.
Friherrebrevet i original förvaras i Kungliga Biblioteket.
(SAK 2013)
Blasonering
”… En Skiöld fördelt i Fyra Felt och mitt uti den samma dess förra Adeliga Stamwapn, som är en i twäran fördelt Skiöld, uti hwars öfre felt, som är rödt, sees en Silfwer hielm, det nedre är af Silfwer, med twänne Korsswis lagde Gröna Qwistar uti, bestående hwardera af tre blad. Men af sielfwa Friherrliga Wapnet, är det första fältet blått, i hwilket sees en Molett af Gull, öfwanfore en tilltagande Måne af Silfwer; det andra fältet är af Gull, öfwer hwilket flyter en bande-wijs ställd blå Ström, emellan Siu röda Kulor. Uti det tredie fältet, som äfwen är af Gull, sees ett rödt Torn, emellan tre blå Kulor. Det Fierde Fältet är blått, hwaruti Wisar sig en Turbant af Silfwer, ofwanföre en dragen Wärja och en Sabel, som äro Korsswijs Lagde. Ofwanpå Skiölden stå twänne öpne Tornerhielmar med en friherrlig Crona emellan, och en på hwardera hielmen. Uppå den högra hielm-Cronan står en Stridshammar af Gull, emellan Twänne gröna Ekeqwistar hwardera af Tre blad; och utur den Wänstra upstiger öfre delen af et Gyllende Leijon, som håller med högre Ramen en bar Wärja genom en Grön Crantz. Löfwärket är af Gull, Silfwer, blått och Rödt, aldeles som detta Wapn med deβ egentelige färgor på andra sidan afmålat finnes.”
Sköldebrevsavskrifter, RHA, 15:011.
Transkription: Göran Mörner, 2022-02-17.