Leuhusen - Friherrlig - Nr. 140
Enligt obestyrkt tradition ska släkten härstamma från Mecheln (Malines) i Belgien.
Äldste kände stamfader är borgaren i Stockholm Renhold Lehusen (död ca 1497) vilken 1462 var verksam i Stockholm och var kyrkvärd vid Storkyrkan 1476–1496.
Hans sonsons sonson, kommissarien i Amiralitetskollegium sedermera underståthållaren i Stockholm, Reinhold (Regner) Leuhusen (1601–1655), adlades 1645 5/7 på Stockholms slott av drottning Kristina med namnet Lewhusen. Han introducerades 1647 2/3 under nuvarande nr 324.
Dennes son, hovmarskalken Petter Leuhusen (1649–1726), upphöjdes i friherrlig värdighet 1719 22/5 i Stockholm av drottning Ulrika Eleonora. Han introducerades samma år under nr 140 varvid den adliga ätten utgick.
Ätten har gemensamt ursprung med utdöda adliga ätten Leuhusen nr 898.
Friherrebrevet i original är sedan 2010 deponerat i Riddarhuset. Originalsköldebrevet för adliga ätten Leuhusen nr 898 donerades till Riddarhuset 1927.
Blasonering
”… En Skiöld fördelt i Fyra Fält, hwilka med ett försilfrat Kors från hwar andra skillias, och mituppå fördelningen är des förre adelige StamWapn, som är en Skiöld i twären fördelt i twänne lika delar, warandes det öfre Fältet blått med ett förgylt Leijon uti. Det nedre af Gull, hwaruti står ett rödt Hus. Men af sielfwa Friherrliga Wapnet är det första Fältet blått, hwaruti sees tre Turkehufwuden, twänne stälte öfwer det tredie, hwars Turbaner äre med Gull och rödt om hwart annat wridne. Det andra Fältet är i twären fördelt, och i den första delen som är röd, upstiger öfre delen af en förgyld Hiort, den nedre delen är af Gull, i hwilken ligga tre gröne Berg. Det tredie Fältet är uti alt likt med det andra, så ock det fiärde med det första. Ofwan på Skiölden stå twenne öpne Tornerhielmar med en Friherlig Crono emellan, och en hwardera Hielmen. På den högre HielmKronan sitter ett Leijon af Gull en front, hållandes med hwardera Framfoten en Fana, hwilka med blått, gull och rödt äre i twären fördelte. Uppå den wänstra HielmKronan ligger en Crantz af Gull, utur hwilken sträcker sig öfre delen af en gyllende Hiort. Wapnet Supporteras af ett Leijon och en Hiort, bägge af Gull, Silfwer, blått och rödt, aldeles som detta Wapnet med sina egenteliga färgor här afmålat står.”
Friherrebrevet i original, RHA.
Transkription: Karin Borgkvist Ljung, 2017-03-21.