Leijonhielm - Friherrlig - Nr. 142
Släkten härstammar från Småland. Äldste kände stamfader är domkyrkosysslomannen och dekanen vid domkapitlet i Växjö tillika kyrkoherden i Gårdsby pastorat av Växjö stift, Johannes Olai (levde 1578). Hans sonson var biskopen i Växjö, Joannes Benedicti Baazius den äldre (1581–1649).
Dennes son, översten och chefen för Västmanlands regemente sedermera översten och kommendanten på Kalmar slott samt vice landshövdingen i Kalmar län, Erich Baaz (1621–1687), adlades 1667 20/3 på Stockholms slott av konung Karl XI:s förmyndarregering med namnet Leijonhielm. Han introducerades 1668 9/9 under nuvarande nr 784.
Erich Leijonhielms son, generalmajoren och landshövdingen i Jönköpings län, Anders Leijonhjelm (1655–1727), upphöjdes i friherrlig värdighet 1719 23/5 i Stockholm av drottning Ulrika Eleonora. Han introducerades samma år under nr 142 varvid den adliga ätten utgick på svärdssidan.
Den tredje yngre grenen är sedan 1883 bosatt i Australien och skriver sig Leyonhjelm.
Ätten har gemensamt ursprung med utdöda adliga ätten Ekehielm nr 380.
Originalsköldebrevet och friherrebrevet i original liksom originalsköldebrevet för adliga ätten Ekehielm i privat ägo.
Blasonering
”… En Skiöld fördelt i fyra Fält, och mitt uppå fördelningen des förra adelige stamwapen, det Wij således efter blacon wele hafwa inrättat, nemligen en i twäran fördelt Skiöld, uti hwars öfre del, som är blå, upstiger öfre delen af ett gyllende Leijon, som håller en försilfrad Hielm, den nedre delen är af Silfwer, hwaruti ligger en face en grön Eke-qwist med tre Ållon uppå. Men af sielfwa Frijherrliga Wapnet, är det första Fältet blått, hwaruti sees en tilltagande Måna af Silfwer emellan twänne bandewijs stälte strömmar af samma metall; det andra Fältet är af Gull, med en grön Palm- och Lager-qwist uti, formerandes en långlig Crantz: Det tredie Fältet är bandewijs fördelt i twänne delar, warandes den öfre dehlen af Gull, med ett rödt Leijonhufwud uti, den nedre är af röd färg, hwaruti är ett förgylt Grijpehufwud; Det fierde Fältet är uti alt lijkt med det första. Ofwan på Skiölden stå twänne öpne Tornerhielmar med en Frijherrlig Crona emellan, och en på hwardera Hielmen; Uppå den högre Hielm-Cronan sitter ett Crönt Leijon af Gull en front och håller medh hwardera ramen en Fahna, som med Gull och blått äro i fyra delar hwardera fördelte, och öfwer den wänstre Hielm-Cronan lyser en tilltagande Måna af Silfwer, emellan en blå och en grön Struβfieder; Löfwärcket är af Gull, Silfwer, Blått och Rödt, aldeles som detta Wapn med des rätta Färgor här hoos afmåhlat finnes.”
Friherrebrevet i original, RHA.
Transkription: Göran Mörner, 2023-03-06.