Hierta - Friherrlig - Nr. 381

Utgrenad ur adliga ätten Hierta nr 121, se dito.
Generalmajoren, 1:e adjutanten och sekundchefen för Livregementets dragonkår sedermera generallöjtnanten och generalbefälhavaren i 3:e militärdistriktet, Gustaf Adolf Hjerta (1781–1847), upphöjdes i friherrlig värdighet jämlikt 37 § 1809 års regeringsform, innebärande att endast huvudmannen innehar friherrlig värdighet, 1832 11/2 på Stockholms slott av konung Karl XIV Johan. Han introducerades 1833 19/1 under nr 381.
Ätten utgick på svärdssidan i Sverige 1924 22/7, men fortlever i en på 1920-talet till USA överflyttad gren. Friherrebrevet i original förvaras i Riddarhuset.

Rang
Friherrlig
Ättenummer
381
Ursprung
Sverige, Västergötland (Norge enligt traditionen)
Adlad
1832-02-11
Introducerad
1833-01-19
Utdöd svärdssidan
Fortlever
Utdöd spinnsidan
Fortlever
Status
Introducerad

SAK 2022.

Blasonering

”… En af ett gyllene tvärkors fyrdelad Sköld, omgifven med en kant af guld och i midten belagd med en hjertsköld. I öfra fältet, som är purpurfärgadt, visar sig WÅR Egen Höga Namnchiffre i gyllene bokstäfver, krönt med en Kongl. krona af guld. I högra fältet, som är blått, synes en LifRegementets Dragon-officers-Casque och derunder tvänne korslagda Sablar med sine vanlige färgor. Venstra fältet är på längden fördeldt i 3:ne lika delar, den medlersta af guld, och deruti synes en uprest blå Stolpe eller pelare, samt i hvartdera yttre fältet, som är blått, tvänne Silfver-moletter eller Sporrkringor, palevis stälde. I undra fältet, af silfver, synes tvänne kransformigt upstående lagerquistar i naturlig färg, med spetsarna mot hvarandra vända, och derinom tvänne blåfärgade och åt ändarne med guldbeslag försedde Commandostafvar, utgörande utmärketsetecknet för WÅR AdjutantsCorps. Hjertskölden, som är blå, är belagd med Tre tätt intill hvarandra slutande och bande-vis vände hjertan af naturlig färg, som med en pil af silfver ofvanifrån och längsefter äro genomskjutne. Ofvanpå Skölden hvilar en Friherrlig krona emellan tvänne öppna Tornerhjelmar, likaledes med Friherrliga kronor försedde. På högra hjelmen stå trenne Pilar af silfver med spetsarne nedåt vände, hvaraf den medlersta är uprättstående och de på sidorne om densamma snedt nedåt lutande. Från wenstra hjelmen upstiga tvänne åt höger och venster lutande Svenska Örlogsflaggor och deremellan en molette af silfver. Skölden, som hvilar på en grön mark, uppehålles af tvänne derinvid stående Sköldhållare; varandes den högra en, med ansigtet utåt vändt, Lif-RegementetsDragon i parad-uniform och Casque med högra handen stödd mot Sabeln, hvars spets är vänd mot marken, och venstra armen hvilande på Skölden. Venstra Sköldhållaren är en inåt Skölden vänd uprättstående Häst af svart färg, med hufvudet böjdt utåt; Aldeles såsom detta Wapen här ofwan med sine rätte och egentelige Färgor afmåladt finnes.”

Friherrebrevet i original, RHA.
Transkription: Göran Mörner, 2019-02-12.

Andra ätter adlade under Unionstiden 1809-1905

A B C D d E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z