Adlersparre - Friherrlig - Nr. 337

Utgrenad ur adliga ätten Adlersparre nr 1988, se dito.
Statsrådet sedermera en av rikets herrar, landshövdingen i Skaraborgs län och generalmajoren Georg Adlersparre (1760–1835), upphöjdes i friherrlig värdighet enligt 37 § 1809 års regeringsform, vilket innebär att endast huvudmannen innehar friherrlig värdighet, 1809 29/6 på Stockholms slott av konung Karl XIII. Han introducerades 1811 21/6 under nr 337.
Han upphöjdes vidare i grevlig värdighet jämlikt samma regeringsform, 1816 7/10 på Stockholms slott av konung Karl XIII. Brevet är dock undertecknat av konung Karl XIV Johan och han introducerades 1818 3/10 under nr 130 (se dito) varvid den friherrliga ätten utgick.
Friherrebrevet i original förvaras sedan 1886 i Nordiska museet (NM.0047779).

Rang
Friherrlig
Ättenummer
337
Ursprung
Sverige, Västergötland, Ulricehamn
Adlad
1809-06-29
Introducerad
1811-06-21
Utdöd svärdssidan
1818-10-03, introducerad som greve
Utdöd spinnsidan
-
Status
Introducerad

Stiernstedt & Klingspor, Sveriges Ridderskaps och Adels Wapenbok, (1857-1879).

Blasonering

”… En hjertformig blå Sköld, hwaruti ses en Sparre af Guld, som med sin spets går intill öfwersta sköldkanten, samt beledsagas af trenne femuddiga Stjernor af guld, nemligen en i hwartdera af sköldens öfra hörn och en ned emot desz spets. Sparren är belagd på spetsen med ett swart till höger wändt Örnhufwud och på högra benan med en blå nyckel samt på den wenstra med ett blått swärd. Skölden är omgifwen af en borde af silfwer, på hwilken med blå bokstäfwer finnes tecknadt: Wermeländska Fördelningen 1809. Ofwanpå skölden ses en gyllene Friherre-krona samt twenne på hwar sin sida stående mot hwarandra wända öppna Tornerhjelmar med gyllene Friherre-kronor prydda. Utur den högra uppflyger halfdelen af en swart och med hufwudet till höger wänd Örn med utsräckta wingar, omgifwen om halsen med en gyllene ring och på bröstet tecknad med en femuddig gyllene Stjerna. Ur den wenstra uppreser sig en grönklädd arm med swart uppslag, hållande i handen en Jägare-studsare. Bakom armen finnas till höger uppreste fyra och till wenster sex stycken Fanor, föreställande de särskilta Regementens Fanor, som utgjorde Wermeländska Fördelningen, af hwilka den till höger ytterst ställda och synliga är hwit och prydd med twenne i kors lagda gyllene Pilar och föreställer Wårt Dal-Regementes, och den till wenster ytterst ställda synliga äfwenledes hwit och prydd med en uppå twenne i kors lagda gyllene pilar utsträckt swart Örn samt fyra Roser af guld och föreställer Wårt Nerike och Wermelands Regementes Fana. Utur den Friherrliga kronan uppstiger ett grönskande Poppelträd, hwars spets är prydd med en Konglig Krona af guld. Skölden understödes till höger af en i full mundering klädd Huszar, hållande i högra handen en blottad och åt marken nedwänd sabel samt till wenster af en bewäpnad Dalkarl, hållande i wenstra handen en mousquet med påskrufwad bajonett. Bakom Skölden synas twenne i kors ställda Canoner af metall, och hwilar alltsammans på en upphöjd grön jordwall; Alldeles såsom Wapnet här ofwan med sina rätta egentliga färger afmåladt finnes.”

Friherrebrevet i original, Nordiska museet.
Transkription: Göran Mörner, 2017-11-18.

Föremål

Filter by

Andra ätter adlade under Unionstiden 1809-1905

A B C D d E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z